søndag den 29. maj 2016

Annelise er kommet for at rappe - ik' for at danse med dig

Still fra Youtube / Glen Ramsland
Tilbage i januar debuterede Struglaz-rapperen Annelise med nummeret "Frisk Fiks". Som jeg skrev dengang, var hun et friskt pust på den danske rapscene, og lige siden debuten har jeg set frem til at høre mere fra den friske femcee.

Nu er Annelise endelig klar med med en opfølger: "Cypher x For Sig", hvor hun denne gang står på egne ben. Rapperen beviser på det her nummer, at hun sagtens kan klare sig uden Mund de Carlo.
Der er ingen tvivl om, at jeg virkelig er nede med det her nummer. Levering og rim sidder lige i skabet, og hun flower elegant og ubesværet over det super funky Timbaland-inspirerede beat fra hendes faste producer "Genius".

Annelise ved hvad hun vil: "Jeg er kommet for at rappe, ik' for at danse med dig", og jeg kan kun sige: Bliv endelig ved med det, Annelise. Jeg ser frem til at høre mere!

 

lørdag den 28. maj 2016

Stormløb fra Blodsport

Billede fra Idiotsikker.dk

Her på bloggen, er posse cuts som regel altid noget der vækker opsigt. Tilbage i 2011 lavede jeg faktisk en top 10 over de bedste danske posse cuts der var ude på det tidspunkt.
Der er noget helt unikt over at samle en ordentlig røvfuld rappere, som derefter får lov til at spytte over det samme beat. Her kan mindre og mere profilerede rappere få lov til at levere deres A game, for at lytterne efterfølgende kan diskutere om hvem der tog den.

Nu ser det ud til at denne klassiske hiphopdiskussion kan startes op igen. Idiotsikker-gruppen "Blodsport" har nemlig lige udgivet nummeret "Stormløb", der dog ikke overgår "Gaffatape" i antal af rappende undersvende, men alligvel kan byde på intet mindre end 19 rimspyttere. 

Skimmer man ned over listen af rappere, finder man blandt andet undergrundsfavoritter som Loke Deph, Ham den Lange og Intensiv MC, Ordekvilibristerne Superdejen og Mund de Carlo, samt en lille håndfuld Echo Out-MC's i form af Nota Bene, Illusionisten og Trepac. Af andre nævneværdige MC's kan nævnes Svend Spyt, Vero, samt Blodsports egne Makaber og Architech (sidstnævnte kalder sig Poltergeist når han rapper).

Nummeret er taget fra Blodsports kommende album "Pandemonium" der gerne skulle udkomme senere i år. Beatet er smækket sammen af gruppens producer Architech, der blandt andet også har produceret for Mund de Carlo og Ham den Lange.

Tjek nummeret herunder:

tirsdag den 24. maj 2016

Loke Deph har god tid

Stilbillede fra Youtube / Jonik
Stilbillede fra Youtube / Jonik

Jeg er næppe den enste der har gået og sukket efter Loke Dephs solodebut. Rapperen der blandt andet har har delt verbale øretæver ud i Rap Slam Battles, blæst undergrunden omkuld i trioen Kaput, haft abstinenser med Sigma, samt lavet et af mine absolutte favoritnumre i nyere tid.

Efter alt for mange års venten, ser det nu endelig ud til at vi får lov til at høre et soloudspil fra ham. Det kommer i form af dobbelt-EP'en "Beluga/Malstrøm". "Beluga" er produceret af Telepa-T fra Sigma og "Malstrøm" har makkeren Boone fra Kaput stået for.

Nu er Første udspil udkommet. Singlen "God Tid" er produceret af Telepa-T, og der er tale om et chillet nummer, hvor en tilbagelænet Loke Deph dropper linjer som kun han kan det.

I min optik, er Loke Deph en af de mest interessante rappere herhjemme og jeg glæder mig sindsygt meget til endelig at kunne fordybe mig i en hel udgivelse fra ham.

Dobbelt-EP'en "Beluga/Malstrøm" udkommer på vinyl samt diverse streamingtjenester den 20. juni.


 

tirsdag den 17. maj 2016

"I ved hvad klokken er, fordi LarsEfx har sat uret" - Interview med LarsEfx




Citatet i overskriften stammer fra LarsEfx-nummeret “Bruce Lee”, og netop dét citat er ganske sigende om manden i denne sammenhæng. Tidligere på året begyndte der at dukke information op omkring et projekt, der havde fået navnet Clockwork. Konceptet omhandlede 12 rappere på 12 timer, og det var efter sigende LarsEfx, der var manden med stopuret og det gyldne overblik.
Jeg syntes, at projektet lød virkelig interessant. Derfor besluttede jeg mig for at tage en snak med LarsEfx, for at blive klogere på hvad Clockwork helt præcist er.

En veteran vender tilbage
LarsEfx har for længst fortjent titlen som veteran i dansk hiphop. 20 år i gamet, blandt andet som 1/5 af det femhovede rapmonster der var kendt som Organiseret Riminalitet, der i sin levetid nåede at spille landet tyndt, sende seks udgivelser på gaden, og deres debutalbum anses i dag for at være en nyklassiker i dansk rap. I 2007 blev rappen dog lagt på hylden, da gruppen besluttede sig for at holde pause på ubestemt tid. I de efterfølgende år var der stille fra LarsEfx. Det var først med solodebuten “Manden, Mikrofonen, Maskinen og Musikken” fra 2013 at man hørte fra LarsEfx igen, men efterfølgende er mikrofonen mere eller mindre blevet lagt på hylden og der er i stedet blevet fokuseret på at producere under navnet Kongchain.

Efter nogle produktive år foran maskinerne, havde LarsEfx efterhånden produceret så mange solide beats, at der var numre nok til en plade:

“Jeg havde en masse beats og kunne godt tænke mig at indspille noget over dem. Det var noget jeg synes var godt, og som jeg godt kunne tænke mig at have nogle rappere på. Jeg havde ikke lyst til at rappe over dem selv, men mere fungere som producer."

Der var dog flere udfordringer ved at skulle lave et helt album:

"For det første så har jeg ikke et studie som er et godt nok setup til, at jeg kan hive en masse folk ind og vi kan sidde og hænge ud og skrive sammen. Jeg har sådan et hjørne hjemme i vores værksted derhjemme, hvor min kæreste Barbaras symaskiner står i den anden ende og der er reoler med kontorgrej, så det er ikke så meget en hangout sted.
Så skulle jeg til at skaffe et studie og invitere rappere og det ville blive en mega langsommelig proces tænkte jeg. Fordi så kommer de ned, så skal de lige skrive, så skal de lige indspille og så er de ikke tilfredse med det. Så skal de komme ned og gøre det en anden dag. Det ville blive mega langsommeligt, og det må da kunne gøres smartere det der."

Manden, Maskinen, Musikken og Minuturet
Imens LarsEfx gik og funderede over denne udfordring, var han i gang med at læse bogen “Check the Technique - Liner Notes for Hip-hop junkies” af Brian Coleman, der omhandler tilblivelsen af klassiske amerikanske rapplader som De La Souls “3 Feet High and Rising” og Wu-Tang Clans “Enter the 36 Chambers”.   I bogen læste LarsEfx noget ganske interessant, der fik ham på sporet af hvad der senere hen ville blive til “Clockwork"

“Selvom de var i grupper sammen, gjorde de her rappere alt hvad de kunne for at lægge deres bedste ting, for ligesom at outshine deres kollegaer. Jeg syntes at det koncept var ret interessant."

Da LarsEfx læste dette, satte det tankestrømmen i gang, og det varede ikke længe før konceptet begyndte at tage form:

“I stedet for at invitere et par enkelte folk til at lave et track den ene dag, og nogle andre folk til at lave et track den anden dag, kunne jeg så ikke bare invitere dem alle sammen til at lave det hele på én dag? Så giver jeg dem nogle beats i forvejen, så vælger de sig ind og skriver hjemmefra, og så gælder det for dem om at komme fully loaded med det bedste de nu kan levere. Og hvis det var en kamp mod tiden og de havde en time hver, så ville det give meget god mening hvis der var 12 rappere på 12 timer, og så kunne man jo kalde det for Clockwork."




Shine eller bliv outshinet
Derfra var Clockwork-projektet en realitet. Næste skridt var at finde de 12 rappere, der skulle udgøre Clockwork-kliken.
Det faldt naturligt for LarsEfx at hive fat i sine gamle partners i rhyme fra O.R: Kool Jepp, Slogan og Khal Allan, og da alle var alle nede med projektet, var det en god indikation på, at Clockwork var holdbart som idé. Derefter blev de resterende ni rappere, som Lars gerne ville have med på pladen, kontaktet. Det viste sig heldigvis, at der ikke var nogen, der sagde nej tak til at medvirke. Altså blev holdet sat præcist, som Lars havde tænkt sig. Når det kommer til valget på rapperne siger LarsEfx:

“Det er nogen som jeg har håndplukket, fordi jeg synes, de er fede, interessante og repræsenterer en stil, som jeg godt kan lide og som passer ind i mit univers. Det er folk, som jeg kan relatere til, og som jeg synes individuelt hænger sammen, selvom der er nogle unge og nogle gamle, og der er nogle mega aktive og nogle mindre aktive. Det er alle sammen folk, der kommer ud af den samme skole. Det er ikke nødvendigvis folk, der færdes i samme miljø, men der er en sammenhæng mellem deres stilarter."

I starten af januar i år, fik alle rapperne tilsendt 16 beats. De kunne frit vælge dem, som de diggede allermest. Når der var fire tilmeldte på et specifikt beat, blev der lukket ned for tilmeldingen, så det gjaldt om at komme først til mølle, hvis der var et beat der bangede særligt meget.
Derefter gik skriveprocessen i gang. De 12 rappere havde lidt under to måneder til at skrive deres vers og ingen begrænsning i forhold til emner. Alt var tilladt, bortset fra et enkelt nummer hvor LarsEfx på forhånd havde dikteret emnet.
Det er på nummeret “Byernes By”, der er bygget op omkring den samme sample som på Sphaeren-klassikeren ”Kbh.dk RMX” fra 2001. Dette nummer var nemlig LarsEfx’ debut som producer, så derfor var det oplagt at fuldende cirklen ved at vende tilbage til udgangspunktet for karrieren som producer for 15 år siden. Emnet omhandler naturligvis vores hovedstad, der bliver ved med at inspirere de danske rappere. Denne gang er det Strudsigalop, Supa og Johnny Books der får lov reppe deres hood.

Rapperne vidste desuden at de var nødt til at levere deres bedst mulige præstation, hvis de ikke ville risikere at blive outshinet af de andre rappere. Det at rapperne har skullet måle sig op imod hinanden har uden tvivl været angstprovokerende for nogle af dem, men LarsEfx sørgede for, udelukkende at vælge rappere som han vidste, kunne levere. Også når de var under pres.

Tik Tik
Indspilningen af rappernes vers til Clockwork foregik over 12 timer i slutningen af februar i Echo Outs studie i Københavns Nordvestkvarter. LarsEfx havde allieret sig med Echo Outs in house producer og tekniker, Xeren, der stod for indspilningerne. Hver rapper havde booket en tid og fik at vide, at hvis de kom for sent, gik det ud over deres studietid. Heldigvis så leverede alle og overholdt deres tider til punkt og prikke.
Det havde været frit for rapperne, hvor mange vers de ville levere til pladen, men hvis man kun har én time til at indspille i, så kræver det at ens vers sidder i skabet første gang – især hvis man skal indspille fire forskellige vers. Der var derfor ikke plads til fejl.

“Der var enkelte af dem, der virkelig var ude på det sidste sekund. Det var en lidt stresset situation, men på den fede måde. Der var nogen, der pressede det til det yderste, men der var ikke nogen, der ikke blev færdige. Deres egen selvdisciplin fik det til at ske.” 

Udover det oplagte benspænd i kun at have en time til at indspille i, gav begrænsningen en ekstra styrke til pladen:

“Jeg kan godt lide den umiddelbarhed, der er ved første indspilning af noget. Det bliver tit sådan, at man laver demoer hvor første indspilning er grov, og der er små...jeg vil ikke kalde dem for fejl, jeg vil kalde dem for små hiccups, som i virkeligheden giver det en umiddelbar fornemmelse”.

Da alle 12 rappere havde været i boksen, brugte LarsEfx de efterfølgende måneder på at finpudse og færdiggøre instrumentalerne.



Rapperne i forgrunden
Lige siden Clockwork-projektet blev offentliggjort, har fokus ikke været på hjernen bag. Det har aldrig været hensigten at LarsEfx skulle være i centrum - men derimod de medvirkende rappere. Derfor vil manden bag projektet ikke betegne albummet som en producerplade, men mere som et konceptalbum.

“Det er en konceptplade i høj grad. I kraft af, at det er 12 stærke profiler – konceptet er båret af de her 12 forskellige rappere – synes jeg helt klart, at konceptet og rappernes levering er mere interessant end produceren bag. Jeg har ikke noget behov for at stille mig op og sige "Se! Det er mig, der har lavet det her", overhovedet. Numrene er baseret på de personligheder som ligger på dem og det har bare været mit arbejde at samle trådene”

LarsEfx uddyber lidt hvad han mener er det essentielle ved Clockwork-projektet:

“Hvis man søger en plade med en gennemgående rød tråd og en klar fortælling, så er det jo ikke rapindholdet, der er den klare fortælling. Det er fortællingen om, hvordan den er kommet til verden og hvad man kan, når man gør noget i fællesskab indenfor nogle fastsatte rammer. Det er det der er fortællingen og den præmis den skal lyttes ud fra.
Man skal ikke lytte til den ud fra den præmis om, at det skal være en sammenhængende fortælling fra 12 forskellige mennesker. Det kan ikke lade sig gøre i denne her sammenhæng."

Nedtælling
LarsEfx er i skrivende stund ved at lægge sidste hånd på Clockwork. Første single er netop udkommet, og den er en god indikation på,  hvad man kan forvente af pladen.
Hvis du allerede nu er spændt på projektet, baseret på de medvirkende rappere, så har du også en idé om, hvordan pladen lyder. Der bliver ikke skævet til moderne tendenser eller sigtet efter et P3-hit. Der er derimod tale om kompromisløs undergrundshiphop med fokus på rutinerede rappere, der alle har sikre leveringer over velproducerede beats, der uden tvivl nok skal tilfredsstille dem, der også var nede med LarsEfx for 20 år siden.

Clockwork udkommer digitalt og på vinyl den 26. august.
Der vil være release samme dag i Nørrebroparken.
Første single "Tik Tik" kan høres her.
Vinylen kan allerede nu forudbestilles hos Run For Cover.
Læs mere om Clockwork på Facebook.



mandag den 9. maj 2016

Et ærligt nej er altid bedre end et falsk ja



Efter sidste års mesterlige ordspilsøvelse i form af albummet "Ordene Først", er Mund de Carlo nu ved at være klar med sit næste udspil, der har fået titlen "Ja Nej Måske"


Der er tale om en EP med tre skæringer. Der er stadig tale om en konceptudgivelse, men ordspillene er trådt i baggrunden og teksterne er i stedet fokuseret omkring de valg og beslutninger vi træffer hver eneste dag, og hvilke konsekvenser de har for os selv og vores omgivelser.



Mund de Carlo siger selv om den kommende EP, der udkommer mandag den 15. maj:


"Jeg har prøvet at være så ærlig overfor mig selv som muligt, og inddraget dele af mit liv, som jeg ikke før har skrevet om. Emnet er dog mest spændende fordi alle har et forhold til det, og fordi alle har haft sine egne kampe med alle tre valgmuligheder." 


Førstesinglen "Nej" er netop kommet online, og der er tale om et teksttungt nummer på lidt over seks minutter, der kræver meget af lytteren. Derfor vil jeg anbefale at du smækker dine bedste hørebøffer på, og dykker ned i det nyeste udspil fra Carlos.  


Husk i øvrigt, at Mund de Carlo giver koncert i Pumpehuset på fredag den 13. maj. Her kan du garanteret høre de nye numre, samt tage en tur med i rapperens potente bagkatalog.
Info og billetter kan findes lige her.