tirsdag den 22. oktober 2013

Top 10: De bedste danske rapnumre nogensinde overhovedetSå er det blevet tid til en seriøs omgang top 10.
Denne gang er det intet mindre end de 10 bedste danske rapnumre nogensinde overhovedet. Noget af en mundfuld. Grunden til at jeg har valgt dét, skyldes at der i de sidste par dage er poppet lister op på Facebook fra blandt andet Tyde T, Henning Winther og senest fra PTA, der i øvrigt har været så god at samle det hele lige her, og skrevet sin egen top 10 lige her.
De har alle fremhævet nogle rigtig gode numre, men jeg tænkte at jeg ville prøve at give mit besyv med. 

Det er altid sjovt med top 10 lister, men det er også en virkelig krævende opgave når det kommer til udvælge sine 10 absolutte favoritter af alle danske rapnumre der er lavet. Det er nærmest umuligt, og denne liste her, er baseret på mine umiddelbart første indskydelser og mavefornemmelsen.
Jeg synes at jeg er kommet frem til en rigtig god liste som jeg til enhver tid kan stå inde for, men der er dog rigtig mange numre der desværre har måtte vige pladsen til fordel for disse 10 numre, men sådan er det jo desværre.
OBS:  Numrene er ikke i prioriteret rækkefølge, for det er jeg simpelthen ikke i stand til.


Clemens - Uanset Hvad I Siger (Den Anden Verden, 1999)
På Den Anden Verden er Clemens clemens lidt mere velovervejet og knap så sur som det var tilfældet på debuten. Her giver han svar på tiltale på folks mening og forventninger om ham. Super velskrevet og virkelig tight leveret. Måske ikke Clemens' mest eksplosive nummer, men jeg har altid været super meget nede med det.


Den Gale Pose - Dommedag Nu (Bleeder Soundtrack, 1999)Dystert, hudløst ærligt og temmelig skræmmende. Jokeren tegner her et uhyggeligt billede af hvad stoffer har gjort ved ham. Alle rappere kan tale om hvor gode de er eller om hvor mange damer de laver, men at tale åbentlyst som sit eget stofmisbrug kræver noget helt andet. Det her nummer er som sagt noget dysteret shit, men hold nu kæft hvor er det godt og det beviser hvorfor Jokeren hører til i toppen af dansk rap.

Hvid Sjokolade - Kronisk Fastelavn (Levende Poeters Klub, 1997)
Dette er sikkert en favorit for mange, og det er med god grund. Det her nummer var noget helt andet end hvad man før havde hørt fra Hvid Sjokolade og det klædte dem virkelig. Tommy og Lasse tager os med på en tur igennem Københavns gader og man bliver med det samme opslugt af stemningen og fortællingen, der skaber et rigtig godt billede af 90'ernes Danmark.

Isbjerg - Lad mig være (Hip Hop Til Folket, 1996)
Det her nummer er slet ikke til at komme udenom og det er en kæmpe klassiker i min bog.
Isbjerg er ufuckbar på det her nummer og er seriøst træt af pis: Wacke MC'er, wannabees, musikindustrien og politiet bliver ramt af Isens runder af rim. 

Joe True - Gadeplan (Gadeplan, 2004)
Når en af landets allerbedste rimsmede rapper røven ud af bukserne, over et beat der er lavet af en af landets bedste producere (Tue Track) så kan det ikke gå helt galt! Jeg ELSKER det her nummer og Joe har aldrig været mere on fire end han er her. Der er ordspil over det hele, og et mega blæret flow.
Da det her nummer kom ud, blev Joe True lynhurtigt min nye yndlingsrapper og det var uden tvivl det bedste nummer på Gadeplan cd'en, der ellers var proppet med fantastiske numre. 

Kasper Spez - Trøstepræmier (Fantasten, 2008)
Det her nummer er det indbegrebet af Spez version 2.0. Ingen punchlines og ingen diss til wacke rappere, men derimod masser af velskrevet poetisk rap. Over et smukt beat fra Es (måske et af hans bedste) bliver der droppet lyrik der kan gøre de fleste digtere misundelige. Kasper Spez er klart én af mine yndlingsrappere nogensinde og det her nummer er uden tvivl hans aller smukkeste. Kan huske da jeg så ham på Roskilde i 2010 og det her nummer blev spillet. Seriøse myrekryb på den virkelig gode måde. 

L.O.C. - Absinthe (Dominologi, 2001)
Det er virkelig svært, kun at fremhæve ét nummer fra 8210 bangeren, men i det her tilfælde er valget faldet på Absinthe. Det var egentlig et ret svært valg, da manden har lavet så mange vilde numre, men alt går bare op i en højere enhed på det her nummer.
Hele metaforkonceptet i nummeret fungerer fantastisk og det et generelt bare en banger og et genialt beat. Og hvor mange har egentlig ikke stået og skrålet med på omkvædet i en massiv brandert? 

M-Cnatet - Kapitler Til Glemmebogen (Kapitler Til Glemmebogen, 2008)
Kærlighed er noget der har fyldt meget i Kværn og Trepacs alternative tekstunivers og det er også tilfældet her. Nummeret er fyldt med sindsygt velskrevet lyirk og bare titlen "Kapitler til glemmebogen" er jeg helt vild med. Selvom de har lavet mange rigtig gode numre efter det her, så står dette nummer stadig som deres bedste, og der er et af de bedste danske rapnumre overhovedet. Dette fantastisk smukke nummer er perfekt akkompagneret af DixOnes minimalistiske pianodrevne beat.

Pede B - Løb Mens Du kan (Skarpe Skud pt. 3, 2011)
Det er tydeligt, at ulykkelig kærlighed er en ernorm katalysator når det kommer til musik.
Pede B får her det bedste ud af det. Han er en rapper, der gang på gang bliver med ved med at imponere mig. På det her nummer udleverer han virkelig sig selv og fortæller om sin usikkerhed og fortvivlelse. Der er noget utroligt fascinerende ved at høre en person blotte sig på den her måde og det giver, i hvert fald i dette tilfælde, et ualmindelig godt nummer.  

Per Vers - Hav Det Godt (Ego, 2011)Per V er en af de rappere der har været i gamet i en hel del år efterhånden. Han har stået og battlet andre rappere, men han er for længst komme videre og rapper om langt vigtigere ting, såsom sin egen familie.
Endnu engang er det den sårbare side der bliver blottet, men her er det dog kærligheden til ens børn der er i fokus. Per har her lavet et nummer der, på en virkelig velskrevet måde, beskriver de tanker der utvivlsomt må gå igennem hovedet på en, når man ikke længere kun har sig selv at tænke på.
Fantastisk nummer, der endnu en gang viser, at dansk rap er andet end hurtige damer og alt det fis der.

BOBLERE:

Ufo Yepha - Vi 2 Amigo (U vs. Y, 2003)
Haven Morgan - Alle Alene I Verden (Et Lille Eventyr, 2006)
Strøm - Følg Strømmen (DM i Dansk Rap, 1998)
Sphaeren ft. Joe True - Rådvild (Kugleregn, 2001)
Rent Mel - La' Det Ligg' (Ingen Stress, 2004)
Malk de Koijn - Kosmisk Kaos (Smashhit i Aberdeen, 1998)
Jøden - Hva' Nu Hvis (Monkeyjuice, 2007)
MC Einar - Den Nye Stil (Den Nye Stil, 1989)
Suspekt ft. Tina Dickow - Helt Alene (Elektra, 2011)
Essensen - Vandsikker (2003)
2 kommentarer:

 1. Gode bud. Isbjerg, Joe True og Pede B misede lige præcis mine bobler. Her er min, af dem der er udgivede, da tre på min top ti aldrig er udgivet.

  1. Den Gale Pose - Dommedag Nu

  Først og fremmest. De klokker dér! Nummeret er beskrevet af DGP selv som "Depression og Cokenedtur" og den følelse lykkes det Jokeren at få en til at føle med ham. Der var flere numre der var kandidater, men Dommedag Nu er i dag, ligesom for fire år siden, da jeg lavede en liste over de bedste seriøse danske numre, det han for mig vil blive husket for.

  2. Malk De Koijn - Kosmisk Kaos

  Ja, det siger vel sig selv. Det bedste danske rapnummer - hvis ikke bedste danske nummer, nogensinde. Og så er det sample af Lee Konitz genialt!!

  3. Haven Morgan (Kejser A & Ham Den Lange) - Alle Alene I Verden

  To af mine yndlingstekstskrivere - når de gider i hvert fald - og der er flere gode eksempler på det på EP'en. Men på Alle Alene I Verden opnås der en højere enhed med verdens mest simple basgang, et viiiildt sample og fantastisk hudløst ærlig tekst om ensomhed. Man kan virkelig mærke smerten i hvert et ord!

  4. M-Cnatet (Trepac & Kværn)- Kapitler Til Glemmebogen

  I hvert fald det bedst skrevne nummer nogensinde kombineret med en utrolig stemningsfuld produktion fra DixOne. Jeg havde engang gang i en kompilation der skulle vise at danske rappere kunne skrive seriøse tekster, hvor dette nok var kronen på værket. Den blev desværre aldrig til noget, men heldigvis blev det udgivet på 12" og der blev lavet en fantastisk musikvideo dertil, som fanger den ambivalente stemning i nummeret. Hele teksten er et langt citat!

  5. Kasper Spez - Kloak Barbie

  Tilbage i 2004 vidste alle at Kasper Spez var en eminent punchlinerapper, men dette nummer fik lanceret Spez som den seriøse rapper. Der er noget dejligt vandrende over Es' produktion og fortællingen om / til pigen er virkelig smuk.

  SvarSlet
 2. 6. Bumsestilen - Det går fint

  Der var også flere bud herfra. Livet Stinker, Hoved Fuld Af Stress og Fordømt Rådden Råw kunne også være en mulighed, men valget faldt på Det går fint, da det igen er en kombination af et simpelt beat der fungerer vildt godt sammen med en hudløs ærlighed, her om kvinden der kun vil dyrke sex og ikke have et forhold med forskellige interludes i omkvædene. Før dette nummer var Thomas T ligesom Spez kun kendt som punchlinerapper, men fik bevist at han mesterer som seriøs, lettere deprimeret, tekstskriver.

  7. USO - Lad være med at dømme mig

  Tilbage omkring slutningen af halvfemserne / starten af årtusindskiftet ville jeg nok have kaldt USO for et godt bud på Danmarks bedste rapper. Desværre skulle det gå ned af bakke siden dengang, men det første album er stadig en klassiker. Og især "Lad være med at dømme mig", der nærmest blev et anthem for en ung generation - i hvert fald i Aarhus. Uden at have oplevet det han rapper om på egen krop, så hang jeg en del ud i Trillegården, Gellerup etc på det tidspunkt og havde mange venner af anden etnisk herkomst og der var virkelig mange fordomme, især når man var nede i byen og der var pludselige ubegrundede tilbageholdelser eller mine venner ikke kunne komme ind pga de havde baggypants, selvom jeg lige var kommet ind med dobbelt så store bukser på. En god tekst med sublimt flow og et solidt funky beat.

  8. Orgi-E og (Street)Mass - Sandt Vanvid

  Gadeplan var den første store kompilation i mine øjne siden Drop Dead og De Grimme Ællinger med flere virkelig gode numre og selvom "La' Det Ligg'" med Rent Mel er en instant party starter med det gamle slæng, så er det nu "Sandt Vanvid" der skiller sig ud. Orgi-E viste sig frem som seriøs tekstskriver med en beskrivelse af det urbane miljø han kom fra og Mass beskrev nedturene ved sit liv og begge med en autentisk levering.

  9. Kongehuset - Chauførende

  Kong Winter har altid været en af mine yndlingsrappere - i hvert fald på de to Kongehuset album. "Ve' Du Ha' Svar", "Ej Blot Til Øst" og "De Gør Hvad Vi Gør" er alle også gode bud, men "Chauførende" skiller sig alligevel ud. For det første er det en af de absolut vildeste produktioner nogensinde! Og så bliver der sat en masse på plads gennem en superb levering.

  10. Clemens - Transfusionen

  Overvejede "Den Anden Verden", men dette nummer var bare så skelsættende da det kom og det holder stadig 100 procent i dag. Alle leverer hårdt, men vidt forskelligt og min favoritpassage er stadig Kældersquad! Der er vidst ikke så meget at sige - det skal bare høres!


  Bobler:

  Paulo & Cars10 - Storbyjungleslynger
  Rent Mel I Posen - Skæve Børn Leger Bedst
  Stop Volden - Træt Af Pis
  Hvid Sjokolade - Kronisk Fastelavn
  UFO - Vi 2 Amigo
  B:A:N:G:E:R:S - Det Kun Bangers Der Er Velkommen
  Trepac - Velkommen I Rodebutikken
  Faktaposen - Hvem
  Klart Dér - Rim Til Dit Flæsk
  Alle Stjernerne - Dans På Gloser

  SvarSlet