tirsdag den 5. juli 2011

Top 10: Danske posse cuts


En ting som jeg altid har elsket ved rap, er de såkaldte posse cuts. Det kan meget kort beskrives som et track hvor der, som minimum, er 4 rappere med på og det er oftest folk fra flere forskellige crews eller grupper der slår sig sammen om at lave et track sammen.
Det er som regel en fornøjelse, at høre en håndfuld rappere på ét track. Stemningen er oftest løssluppen og festlig og det har medført virkelig mange stærke tracks, både amerikanske og danske.

Derfor har jeg besluttet mig for at lave en top 10 over de bedste danske posse cuts.
Der er blevet skåret ned fra omkring 35 tracks til de 10 bedste.

Så her har jeg fornøjelsen af at præsentere min liste over de 10 bedste danske posse cuts.


10. Av min pikJøden, Fosta, PTA, Jonny Hefty & Patrick B
Et Glimt af fremtiden - 2008


Det her er uden tvivl et af de sjoveste numre i dansk rap og jeg er allerede flad af grin i introen, hvor Jonny Hefty spørger: "Hey homie, kender du dét, når det bare gør herre nas i pikkemanden?" som kun Johnny Hefty kan sige det.
Det du får her, er 5 rappere der rapper om noget så ærgeligt som kønssygdomme - og det er temmeligt morsomt hele vejen igennem. Dét kombineret med Lil' Jays vokalsample til hooket som kun drengene kan skråle med på, gør dette track til nummer 10 på listen.

Jøden får æren for at have den sjoveste vers på dette track:

"Jeg fortryder et sekund før jeg pisser
det gør ondt når jeg pisser
så meget at jeg må sidde ned og ryge en blunt når jeg pisser
de siger at gonore er som at pisse glasskår
mit navn er ikke Johnson men det passer
ik' så meget disciplin siden jeg fandt penicillin"9. Definitionen af en stodder pt. 2Den Gale Pose ft. L.O.C., Orgi-E & Clemens
Definitionen af en stodder pt. 2 single - 2001På denne version af Definitionen af en stodder, har Jokeren hevet et par af sine homies med, og det går ikke stille for sig når de beskriver hvad der gør dem til nogle ordenlige stoddere. Alle rapperne er i topform på dette track, men det er ingen tvivl om at L.O.C. stjæler rampelyset på dette track med linier som:

"Det når jeg sover den ud i detentionen, dér
Og spø'r vagtindehaveren hva' en flaske egentligt koster her
Det når jeg fucked up på fjerde dag
Ubarberet og i joggingtøj og tror jeg ska' på NASA"


8. Lige ud af landevejen
24 Karat (Jøden, Niarn, Per Vers, PTA & Jonny Hefty)
Lige ud af landevejen/Prevail - 2002
Dette track blev lavet af de rappere der var med til det århusianske jam kaldet 24Karat. Over et klassisk DJ Static beat beskriver rapperne hvordan det foregår når de tournerer rundt om i landet.
Jødens vers er super grineren, men det er Per Vers der gør sig bedst på dette track hvor han starter sit vers sådan:

"Jeg er en vagabond - flakker rundt og snakker underligt
med et kor af drankere med store tanker
fritidsfilosoffer for vildt på stoffer
livet er en vakker mø og jeg er blot en vagabond"7. Baby baby din soJooks, Orgi-E, Niarn, Jøden & Troo.l.s
Dogmelistic - 2001Dette track stammer fra Dogmelistic projektet, der imod al hiphop-tid gik ud på at se om det var muligt at lave et helt album på bare én weekend. Det lykkedes og pladen blev overraskende god, ikke mindst takket være dette track der er go gammeldags mandschauvinisme.
Alle gør sig rigtig godt, men det er nu MC Jo (nu bedst kendt som Jooks) der trækker det længste strå med et flow som kun han kan levere. Der er blandt andet følgende linier:

"...og hun er nede med mit karseklip
og jeg vil skide på det barske blik
du sender mig bare fordi jeg har din sæk
og du er taberen fordi du ik fatter
at det er på grund af mig din tøs hun har forladt dig"6. Den grundlæggende hexagonRent Mel (i Posen) ft. Sphaeren & MC Jimmy
Langt om længe - 1999


Der er intet mindre end fire posse cuts på Rent Mel i Posens debutalbum fra 1999, men det skulle blive posse cuttet med drengene fra Sphaeren og MC Jimmy der endte her på listen. Tracket er ment som en slags part 2 til "Den grundlæggende pentagon" der var at finde på Sphaerens debutalbum. (dengang de hed Kongen & Knægten)
Dette er endnu et fantastisk track hvor alle er rapperne er rigtig fede, men der er ingen tvivl om at Supardejens åbningsvers er noget af det vildeste der fandtes dengang og det holder stadigvæk i dag. Der er ingen der kan hamle op med ham når det kommer til rim-sammensætning og ordspil. Prøv bare at følg med ham her:

"Jeg kan fornemme rim
ik få nemme rim som enderim
så jeg vil vende rim og ende rim i flere stavelser
tæmme rim det slemme svin med flere begavelser"5. TransfusionenClemens ft. Paulo, Kælderposen & Suspekt
Den Anden Verden - 1998


Tilbage i 1998 var Clemens en meget vred, ung mand og det var han ikke ene om. På dette track har han allieret sig med Paulo, Kælderposen og Suspekt. De er temmelig trætte af wacke mc'er og kræver nyt blod i dansk rap. Det er et hårdtslående og virkelig hardcore track og Kælderposen går virkelig amok med disse linier som mere bliver råbt end de bliver rappet:

"Så hvem sender hvem hjem - du har fem mænd bag digde er slemm', men glem dem, for kælderen er på plakater
Vi ga' dig mange chancer men du faldt af på langdistancer

dit lort er andenrangs så du' ik noget at være bange for"


4. Sucker RemixMajors ft. Stik Op Jakob, Benjah, Young, Khalone, Joe True, Pede B & SupaJan
Suckers never play me single - 2008På dette remix af originalversionen af Suckers Never Play Me. Her får man fornøjelsen af at høre de tre majorer rappe på dansk, hvilket normalt hører til sjældenhederne.
Tracket handler kort sagt om, at rapperne er trætte af den måde de bliver behandlet af de danske radiokanaler. Der er mange gode vers, og blandt andet gør Stik Op Jakob og Joe True det rigtig godt, men det bliver en helt tredje af de gamle Helt Sikkert drenge, der løber med det bedste vers. Khalone fra Organiseret Riminalitet spytter blandt andet følgende dope linier:

"Jeg savner piratstationer for de spillede Khalone
ikke skabelonpop i din Babylon radio stop
FM nettet - knæk antennen - begå drab på din DAB
start grammofonen og party nu i dit barrio
har set de chartlister (ahh shit) det der hvor mange artisterer mere sørgelige end racistiske pensionisterså hasta la vista sluk din transistor smid pisset væk
og skid på nepotismen i brancen i kan æde en megapik"3. Hvem er det der banker?Hvid Sjokolade ft. Klart Dér, Jokeren, Humleridderne, Per Vers, Isbjerg, Kølig Kaj, Malk De Koijn & Jimmy
Så'n er vi - 1996


Helt tilbage i 1996 inviterede Hvid Sjokolade de nærmeste venner med på et af de mest klassiske posse cuts der er lavet her i landet. Samtidig er det også et af de tracks med flest rappere på, idet mikrofonen kommer forbi hele 14 styks af slagsen.
Man kan kun holde af Kenneth Kolds (fra Klart Dér) tilbagelænede og rare rapstil, og her har han nogle nævneværdige liner:

"Det’ ham den benede MC på 1.87
født 17.06.75 spytter ord ud i vers mit rim det er teknik og metaforerik’ politik og bandeord - smød og glat som jakkefor
træt af at høre hvor store mine bukser er
hvorfor er det tøj det gælder i kritik fra en rockanmelder?
For gjorde vilde vers mig fed så var jeg født til sumobrydninglægger mere vægt på rim end betydning"


2. Rolig RoligTroo.l.s. & Orgi-E ft. Jooks & Tue Track
Forklædt som voksen - 2005Der er vist ikke mange der er i tvivl om at dette track er i det øverste luftlag af danske rapklassikere. Dette track er folk, der normalt ikke kan lide dansk rap, som regel ret vilde med, og det er der ikke noget at sige til. Over et fantastisk beat fra Troo.l.s & Rune Rask dropper de fire rappere klassisk rap i et helt roligt tempo.
Men endnu engang er det Jooks der viser hvordan det skal gøres, med et helt og aldeles fantastisk åbningsvers:

"Nej det ikk' højtragende poesi
vi tager musikken og putter sjæl og nosser i
så vi ryster dig og din bils karosserimin zone er sjollerfri - der ikk' plads til wannabes
og du så faens klog
vi ikk' engang på samme side - ikk' engang i samme bogså glem hva' du har læst i bøgerneog ta' min pik i munden så ka' du prale med du har noget mellem ørerne"

1. Hell Motherfuckin' YeahMC's Fight Night Champs (Per Vers, Ufo, Strøm, Kejser A, Pede B, Fantomet & Mikl)
Hell Motherfuckin' Yeah single - 2009


Jeg var meget i tvivl om det var dette eller det foregående track der skulle være nummer ét, men jeg valgte til sidst, at det skulle være dette, mest på grund af den "feel" som nummeret har og jeg syntes at det virkelig formår at lave et posse cut der rummer alt det et veludført track skal indeholde. Det er indbegrebet af et posse cut og det er også derfor, at jeg har valgt det som nummer et.
Tracket blev lavet i anledning af at MC's Fight Night havde 10 års jubilæum, da Per Vers havde fået den idé at samle de 7 champs til en hyldest til freestyle konkurrencen.
Godt bakket op af et bangin' beat fra DJ Static giver de 7 rappere
men endnu engang har Per Vers de mest mindeværdige linier:

"Ser du dengang jeg var ung var jeg Fight Night champ
og jeg snakkede grimmere dansk end Mike Tramp
Jeg længtes efter ringen lissom Bilbo Sækker
så jeg ku' råbe knep sig selv til din dildo flækker"

------

Det var så mit første indlæg i Top 10 serien, men det er klart planen at der skal komme flere indlæg af denne type.
Desuden må du endelig give dit bud på hvilke numre du selv mener er blandt de bedste danske posse cuts!

2 kommentarer:

  1. Dog er det den kære pta som er ophavsmand til, den med bilbo sækker

    SvarSlet
  2. Det var jeg ikke klar over. Tak for heads up :)

    SvarSlet